Vegetarische huzarensalade

Vegetarische huzarensalade

Mooie vegetarische huzarensalade

Krijg je vegetarische gasten en wil je hen ook een mooi amusegerechtje of voorgerecht bieden? Of ben je zelf vegetarisch en vind je het leuk om te experimenteren? In de blog vandaag een heel eenvoudig recept met mooie smaak en heel leuk in de opmaak. Verras je gasten. Ook de niet vegetariërs gaan hiervan genieten! En het leuke: je kunt eindeloos variëren met de bijgerechtjes voor als bepaalde ingrediënten lastig te krijgen zijn. Voor de vegetarische huzarensalade ga je als volgt te werk:

De salade
-Gelijke delen appel (Granny) / aardappel vastkokend / wortel of gele wortel
-Sjalot (naar smaak)
-Crème fraiche
-Gembersiroop
-Zout en peper

Appel / aardappel / wortel in kleine blokjes (0,5 cm) snijden. Aardappel en wortel koken tot beetgaar in licht gezouten water. Appel pas snijden als wortel en aardappel gekookt is in verband met verkleuring. Alles bij elkaar doen, sjalotje erbij (fijn snipperen). Doe er net zoveel crème fraiche bij tot het mooi aan elkaar plakt. Voeg daarna naar smaak gembersiroop (voor het zoete), zout en peper toe. Zet weg in de koelkast om de smaken tot elkaar te laten komen (wel eerst proeven!).

De bijgerechten (leg van alles zoveel neer als je lekker vindt of het bord toelaat)

Amsterdamse ui
In tweeën snijden over de lengte en de halve uitjes uit elkaar halen.

Augurk
In hele kleine blokjes snijden

Wortel
In dunne schijfjes snijden, kort koken in groentebouillon. Uitsteken met een ronde steker en eventueel nog met een kleinere ronde steker het middelste deel eruit halen.

Chioggiabiet (mag ook rode biet zijn)
In schijfjes snijden en een uurtje marineren in een mengsel van gembersiroop en witte balsamico azijn (gelijke delen)

Kwarteleitje (of uitgestoken gewoon eiwit)
Hard koken en over de helft.

Komkommer
Met een dunschiller linten van maken en marineren in mengsel van water/suiker/azijn/peperkorrels en korianderzaad (niet te veel). Paar uren laten staan en dan de linten oprollen.

Citroenmayonaise
Romige mayonaise naar smaak mengen met citroensap (proeven!)

Aardappel
Een schijf van de aardappel snijden, met een appelboor rondjes uitsteken en deze koken in ruim gezouten water (mag een zoute bite hebben).

Appel
Een schijf van appel snijden, met een appelboor rondjes uitsteken en marineren in water met citroensap (ook tegen verkleuring en geeft een frisse smaak)

Cress/sla
Salade garneren met cress / tuinkers / slablaadjes

Opmaak
Doe wat salade in een ronde vorm en druk aan met een lepel of nog beter: een cocktail stamper.
Gebruik de foto als voorbeeld van hoe een bord verder op te maken is. Uiteraard kun je eindeloos variëren. En voor de niet vegetariërs: ook lekker als je hier en daar een stukje ossenworst (vleeswaar) neerlegt.

Enjoy (en laat maar komen die foto’s van jouw eigen variatie!)

 

huzarensalade

Onze koks kookten onder andere voor: