Stamppot spruitjes v2.0

Stamppot spruitjes v2.0

Deze spruitjes lust je wel!

Spruitjes zijn niet een populaire groente. Veel kinderen lusten ze niet en ook een groot aantal volwassenen houdt er niet van. De spruitjes zouden te bitter en te scherp zijn en de geur niet aangenaam. Ze staan niet vaak op het menu. En dat is heel erg jammer.
Het minikooltje bevat namelijk heel weinig koolhydraten en vet, maar bevat heel veel vitamine C. Spruitjes bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels. Best handig als de “R” weer in de maand is. En bovendien, spruitjes zijn harstikke lekker. Je moet alleen weten op welke manieren je ze smakelijk kunt bereiden. Tijd om de spruitjes eens onder de aandacht te brengen.

Spruitjes moet je echt niet langer koken dan 5-10 minuten, afhankelijke van welke bite je wilt hebben. Koken ze langer dan 10 minuten dan gaan ze rieken. De welbekende spruitjesgeur vult de keuken. Niet aangenaam. De geur is afkomstig van het zwavel dat de spruitjes tijdens de groei uit de grond opnemen. Om dit te voorkomen, houd de kooktijd dan beperkt tot maximaal 9-10 minuten. Een handig trucje om de geur en de bitterheid te beperken is om melk mee te koken of een stukje ui. Ook wordt wel gezegd dat als je een runderbouillonblokje toevoegt aan het hete water, daarna wacht tot het water weer kookt en dan pas de spruitjes toevoegt, de spruitjes niet meer bitter zijn. Een andere optie is de spruitjes korter te koken dan gebruikelijk en ze dan zonder water na te laten garen in de pan. Suiker aan het water toevoegen schijnt ook een mogelijkheid te zijn. Om eerlijk te zijn, heb ik al deze trucjes niet uitgeprobeerd. Dus of het werkt, ik weet het niet. Ik bedenk liever recepten met spruitjes die bij iedereen in de smaak vallen. Ga ook eens aan de slag met mijn recept van stamppot met gebakken spruiten:

Wat heb je nodig (voor drie a vier personen)?
-Zakje spuiten van 500 gram
-800 gram aardappels voor stamppot
-1 ui middelgroot
-1 elstar appel middelgroot
-2 eetlepels appelstroop
-duobakje spekreepjes
-melk
-2 flinke lepels crème fraîche
-klontje roomboter (70 gram ongeveer of naar smaak)
-Knijpboter om te bakken

IMG_0608

Hoe ga je te werk?
Schil en was de aardappels en kook ze in gezouten water. Maak de spruiten schoon en halveer ze. Bij wat grotere spruiten snijd je ze in vieren. Als de aardappels bijna gaar zijn haal je ze van het vuur, giet ze af en laat ze nagaren in de pan en doe er alvast de boter bij zodat deze kan smelten. Verwarm de melk op een klein pitje. Doe knijpboter in een koekenpan en bak hierin de spruiten 5 minuten. Ben niet bang om er een donkerbruin laagje op te krijgen. Doe de gesneden ui erbij en laat deze glazig worden. Bak ondertussen de spekjes met wat knijpboter wat uit. Als de ui glazig is doe je de appel bij de spruiten en bak je het geheel nog even kort. Zet het vuur laag en houd warm.
Stamp de aardappels met de melk, crème fraîche en de boter tot een mooie massa en doe er het spruitenmengsel doorheen. Doe een beetje water bij de spekjes en de appelstroop. Zet het vuur even hoog en laat koken. Doe de spekjes en de jus over de stamppot.

Lekker eten!

stamppot spruitjes

Onze koks kookten onder andere voor: