Pimp de beaujolais primeur

Pimp de beaujolais primeur

Pimp de Beaujolais Primeur!

 

Nog even wachten en dan … dan is hij er weer; de Beaujolais Primeur. Elk jaar, op de derde donderdag in november komt de Beaujolais Primeur weer op de markt. De bijzonder jonge lichte wijn uit de Beaujolais streek in Frankrijk. Al een paar weken na de oogst van de druif, is de wijn al op de markt. Een aantal wijnliefhebbers is hiervoor al een tijdje zenuwachtig. Maar een aantal ook niet …

 

De Beaujolais Primeur komt uit het wijngebied Beaujolais dat onderdeel is van de regio Bourgogne in Frankrijk. Direct na de oogst van de druiven (Gamay) worden de druiven met steel en al in grote vaten gedaan. Door de grote hoeveelheid druiven in een vat, worden de onderste druiven geplet. Deze geven dan al sap af en beginnen te gisten. Hierbij komt koolzuurgas vrij dat terecht komt bij de bovenste druiven. Deze druiven gisten dan in de schil. Na het gistingsproces worden de druiven geperst. Hierna blijft de wijn 2 maanden liggen en wordt dan gebotteld. Et voilà: de Beaujolais Primeur!

 

De Beaujolais Primeur is een  hele jonge fruitige wijn en is makkelijk drinkbaar. Door de speciale manier van het maken, heeft de wijn weinig tannine en een betrekkelijk laag alcoholpercentage. Drink hem wel koel, anders mis je de smaak en de geur van het fruit. Er is al heel lang wat te doen en te zeggen over de Beaujolais Primeur. De jaarlijkse heisa om de presentatie kan ik nog wel waarderen, het is best bijzonder zo’n jonge wijn en zo’n traditie. Maar de ophef over de wijn zelf, die deel ik niet. Ik vind hem hard, soms wat zurig. Ik mis de rijping. In mijn ogen een onopvallende wijn die al die extra aandacht niet verdient. Er zit overigens wel verschil in kwaliteit. Het zuurtjesnat dat de meeste supermarkten verkopen zou ik zeker niet aanraden. Wil je toch graag een Primeur kopen, doe het dan bij een wijnhandel. En als je dan toch bij de wijnhandel bent en van hele jonge wijnen houdt, neem dan een keer een Novello mee. De Novello is de Italiaanse tegenhanger van de Beaujolais Primeur. Hij komt even eerder op de markt, maar met veel minder poespas. Vind ik dan weer onterecht. De Novello vind ik beter te drinken. Het maken van de wijn is identiek aan de Primeur, maar de druiven hebben meer zonuren gehad en de Novello is niet gebonden aan één druivensoort of streek. Dit maakt de Novello interessanter dan de Primeur. De Novello is heel fruitig en heeft meer smaak dan de Primeur.  Een goede Novello zou je zelfs nog een jaar kunnen laten liggen, dat hoef je bij de Primeur niet te proberen. Toch blijven het beide hele jonge lichte fruitige wijnen, voor mij niet spannend genoeg.

ricici

Zoek je dan toch wat spanning in je glas, dan is er een simpele doch doeltreffende wijze om meer power in je Beaujolais Primeur te verkrijgen. Het is een recept waar mijn schoonvader jaren geleden mee op de proppen kwam. Hij heeft het jaren geleden overgeschreven uit een vakblad waarin een Frans wijnboertje vertelde over het omtoveren van Beaujolais Primeur in ‘Ricici’. Het handgeschreven briefje kwam laatst weer aan de orde. Ik heb het op de foto gezet en vond onze blog een mooi middel om het met u te delen. Het recept is eenvoudig:

 

Neem een fles Beaujolais Primeur, haal daar anderhalf borrelglas wijn uit (en drink op J). Voeg één borrelglas suiker en één borrelglas Cognac toe. Laat het geheel minstens 24 uur staan en, ik citeer uit de drankenbijbel van schoonvader; alsof er een….

 

Je eigen gepimpte Beaujolais Primeur. Santé!

Onze koks kookten onder andere voor: