Texelse chocolaterie is een choco Walhalla

Texelse chocolaterie is een choco Walhalla

Als je het druk hebt, of je vindt dat je het druk hebt, dan mag je af en toe best even een ‘uitwaaiweekend’ voor jezelf en je naasten organiseren. Deze keer was ‘the place to be’ ruim 20 minuten varen van het vaste land, op Texel.

Op de tweede en tevens laatste dag viel ons oog op een kort artikel in een lokale krant over ‘De Texelse Chocolaterie’. Een stukje tekst waarin mij de woorden ‘passie’, ‘vakmanschap’ en in het bijzonder ‘ambachtelijke bonbons’ opvielen. Omdat je op Texel gelukkig nergens ver van verwijderd zit besloten we dit stukje Texel nog even extra in ons op te gaan nemen. Op naar Den Burg.

Het eerste dat je opvalt is dat de winkel niet in het centrum van Den Burg is gevestigd. Je moet er dus speciaal heen rijden. Maar aan de andere kant: gratis parkeren voor de deur en dat kun je bij de winkels in het centrum wel vergeten.
Bij binnenkomst (oké, ik ben een chocofreak dus wellicht een beetje bevooroordeeld) voel je jezelf direct omringd door alle bijzondere creaties en mijn vrouw en ik zijn nog niet uit de discussie dat ik een aantal chocolades mij hoorde smeken ze van het eiland af te halen. Dit zaakje, en dat ‘je’ bedoel ik niet oneerbiedig, ruikt, ademt en leeft chocolade.

Chocolaterie2

Voor zover ik al niet verkocht was, gebeurde dat zeker toen Lia begon te vertellen over hoe ze hier op het eiland waren begonnen en hoe de zaak zich had ontwikkeld. Lia en haar man vonden de liefde in elkaar op Texel en zijn in een groot deel van hun werkzame leven eigenaars geweest van een gerenommeerde banketbakkerszaak in Leeuwarden. Tijdens een bezoek aan Texel zagen ze dat de chocolaterie te koop stond en hebben toen besloten hun passie te volgen. Op hun leeftijd (dat mag je best zeggen) de stoute schoenen aantrekken en een dergelijke stap nemen om te gaan doen wat je leuk vindt en daar dan uiteindelijk weer je inkomsten van te maken: wauw!! En hoe bijzonder is het dan om te horen dat ze na vier jaar geslaagd zijn om er een bijzondere zaak van te maken, waarin niet alleen (en ik mag het zeggen want ik heb geproefd) de op dit moment lekkerste bonbons ooit worden gemaakt, maar ook enorm leuke workshops worden gegeven.

De chocolades worden niet buiten het eiland gedistribueerd. Dus je moet even echt de moeite nemen om langs te komen. Leuke bijkomstigheid is dat ze veel vullingen maken met lokale producten. Een korte opsomming van echt bijzondere smaken: VOC specerijen, Koger dennen caramel, mentha, duindoorn, abrikoos, cranberry, boerenjongens van Texel, Balsamico truffel. Zucht…
Ook zoiets: bij binnenkomst word je direct een stuk heerlijke bonbon aangeboden. Ik mocht de mentha (munt) proeven. Heel bijzonder hoe je direct het kruid proeft. Geen pepermunt, maar munt dat versmelt met de chocolade eromheen. En zo is het bij alle smaken. Authentiek en direct herkenbaar. Choco Walhalla.

Chocolaterie3

We gingen de deur uit met een grote doos chocolade en een warm gevoel dat de chocola bij wijze van spreken kon doen smelten. De hartelijkheid van Lia, de bijzondere chocolaterie en natuurlijk een zonnige dag op Texel. Who needs more?

Wil je dus echt lekkere bonbons proeven. De Texelse chocolaterie is gevestigd aan de Spinbaan 1a te Den Burg. Alvast verlekkeren kan op de site: www.texelsechocolaterie.nl
We wensen Nanne-Jan en Lia het allerbeste met hun bijzondere onderneming! (en tot ziens).

Onze koks kookten onder andere voor: