De naam is Lucca

De naam is Lucca

Als je hier loopt snap je wel waarom alleen de naam van de stad al aantrekkelijk klinkt. Lucca is een stad die verleidt. Niet met brute kracht maar met subtiele signalen. Op Lucca word je verliefd zonder dat je het weet. En als je erachter bent, ben je te laat. Dan is Lucca er om op elke hoek van de straat naar je te lonken. Met haar mooie terrasjes, luxe kleine winkeltjes, haar prachtige pleinen maar vooral de serene rust die het plaatsje uit weet te stralen. Het is zelfs alsof de mensen hier minder hard praten. Alsof ze alleen maar genieten van het bestaan zelf. En van Lucca.

Lucca

Het moet gezegd: de rust is voornamelijk te vinden binnen de oude stadsmuren die het stadje omsluiten. Daarbuiten is het de typische Italiaanse verkeerschaos waardoor je een weg moet banen. Parkeer niet op de geijkte aangeduide plaatsen. Deze zijn vaak duur en om 9 uur in de ochtend al vol. Blijf de muur volgen en aan de rondweg is een groot aantal parkeervakken. Lekker onder de bomen en voor € 0,75 per uur staat je auto hier prima. Je glipt zo onder een van de toegangspoorten door en bent in de stad.

Parkeren net buiten de muur van Lucca

Parkeren net buiten de muur van Lucca

Place to be zo aan het begin van de ochtend is Piazza Napoleone (ofwel Piazza Grande), waar in de zomer het zomerfestival van Lucca wordt gehouden. Direct neerstrijken op één van de terrasjes om te beginnen met een cappuccino en een sfoglia alla crema (of mela, of een andere variatie). Ondertussen kijken. Naar het duidelijke onderscheid tussen passerende toeristen en de lokale, vaak welgestelde bevolking. Jong en oud onberispelijk gekleed. Naar het mooie plein, naar de schitterende beplanting, naar het leven in Lucca.

Chocolades in Lucca

Chocolades in Lucca

Daarna duik je Lucca in en laat je jezelf meevoeren. Smalle straatjes, heel veel winkeltjes met lokale specialiteiten. Als foodliefhebber ben je hier de koning te rijk. Om de paar meter kun je jezelf verwennen met mooie chocolades en banket, olijven, wijnen en ijs. En alles straalt rust en ambacht uit. Kleine winkeltjes die uitnodigen om even binnen te lopen en waar altijd iets te proeven is. Vermaak jezelf hier als je wilt de hele ochtend (zorg dat je voor 13:00 de winkels bekeken hebt, want een groot aantal gaat sluiten).

Piazza dell’Anfiteatro

Piazza dell’Anfiteatro

Al dat winkelen maakt natuurlijk hongerig. Eten doe je op het Piazza dell’Anfiteatro, het plein waar het vroegere Romeinse amfitheater stond. Een ovaalvormig plein met aan weerskanten diverse restaurantjes waar je prima kunt eten. Kom er niet te laat, want ook andere toeristen weten dit plein rond lunchtijd te vinden.

Wat ga je in de middag doen? Het is aan jou. Lucca heeft nog voldoende naspel. Je kunt een fiets huren om over de vestigingsmuur, gebouwd tussen 1504 en 1645, te fietsen. De muur is hier en daar 12 meter hoog en wel 6 meter breed en heeft de stad op 18 november 1812 gered toen de rivier  de Serchio de stad bedreigde. Als er nog daarna energie over is, zou ik zeker even de Torre dell’Orologio beklimmen. Met zijn 50 meter de hoogste van de ruim 130 torens die Lucca telt. Hier heb je een schitterend uitzicht over de stad en de wijde omgeving.

Winkel aan Piazza dell’Anfiteatro

Winkel aan Piazza dell’Anfiteatro

Voor wie wil is een wandeling door de talloze straatjes van de stad nog een optie. En wie echt nog geen afscheid kan nemen pakt een diner mee in een van de restaurantjes net buiten het centrum. Maar dan is het moment daar, dat je Lucca vaarwel gaat zeggen. Als je weer onder haar stadsmuur bent doorgelopen op weg naar de auto, gun je haar nog een laatste blik. Maar de muur is onverbiddelijk en ontneemt je direct het zicht op de schoonheid erbinnen. Hij beschermd Lucca voor alles wat er buiten gebeurt. En als je echt van Lucca houdt, begrijp je waarom.

 

Lucca, Toscane

25 kilometer ten noordoosten van Pisa

80 kilometer ten westen van Firenze (Florence)

 

 

Samenvatting
De naam is Lucca
Titel
De naam is Lucca
Omschrijving
Lucca is een stad die verleidt. Niet met brute kracht maar met subtiele signalen.
Auteur
Publisher
Spijs & Wijnen
Publisher Logo
Onze koks kookten onder andere voor: