Wijnproeverij in Hilversum

Wijnproeverij in Hilversum

Een nare bijkomstigheid van mijn beroep is dat ik regelmatig nieuwe wijnen moet proeven ter begeleiding van de gerechten die we presenteren. Regelmatig gaat er dan ook een flesje ‘uit naam der professie’ open. Vaak is het zo dat bij een nieuw seizoen en gewijzigde kaart er een aantal wijnen gelijktijdig wordt geproefd. Het leek mij een leuk idee om deze proefsessie dit jaar uit te besteden aan een onafhankelijk gezelschap. Via Facebook en onze blog hebben wij slachtoffers gezocht die kosteloos als proefpersoon wilden dienen. Velen wilden dit zware lot met ons delen, De eer viel te beurt aan een 10-koppig gezelschap in Hilversum. Een verslag.

Een aantal uren voordat de proeverij begon was ik op locatie. Een goede spijs/wijn proeverij kun je alleen maar doen als je serieuze spijzen tegenover de wijnen zet. Dus was ik omstreeks 16.00 ter plaatse om zes gerechtjes voor te bereiden. De opzet was dat er in totaal zes witte- en zes rode wijnen werden geproefd. Telkens in een ‘flight’ van twee wijnen met een gerecht dat beide wijnen kon dragen. Aan de groep de taak om niet alleen de wijn te beoordelen (0 tot 100 punten per wijn), maar ook aan te geven welke wijn in hun optiek het best bij het gerecht paste.

Kwartet van tonijn en komkommer

Kwartet van tonijn als eerste proefgerecht

De gastvrouw was serieus bezig geweest met het uitzoeken van het proefpanel. Er was een mooie mix gemaakt van kenners en liefhebbers die zich serieus op de eerste zes witte wijnen stortte. Er werd geroken, gewalst, geproefd en genoteerd. Dan gegeten en weer geproefd. Discussies over smaakervaring en beleving en de uiteindelijke beoordeling. Mooi om te zien dat de smaak en beoordeling van een wijn heel persoonlijk kan zijn. We proefden (uiteraard blind om de objectiviteit te bewaren):

-Domaine Lafage Coté Est 2014

-Lastone Bianco Veronese 2013

-Kolkmann Burgunder

-Zuccardi Torrontes 2011

-Ropiteau Frères

-Aaldering Pinotage Blanc (witte wijn van rode druiven)

Winnaars van deze sessie waren de Ropiteau Frères (89 punten) en de Aaldering Pinotage Blanc (84 punten).

Proefavond Hilversum

Gezonde discussie over de smaakbeleving van de wijnen

Bij de start van de proefsessie van de rode wijnen viel me op dat het spieton nog geheel leeg was. En alhoewel dit het uiteindelijke proeven vaak niet ten goede komt, gaf het wel een goed beeld van de gezellige avond die we tot nu hadden beleefd. De glazen werden gewisseld en de ‘sessie rood’, begeleid door een carpaccio van ossenhaas, een hertenrugfilet en een kaasplank, kon beginnen. Het gezelschap werd onderworpen aan het proeven van de volgende wijnen:

-Torre del Falasco Corvina

-Torre del Falasco Corvina Valpollicella

-Torre del Falasco Valpollicella Ripasso

-Flying Solo Grenache / Syrah

-The Wolftrap Syrah / Mourvèdre / Viognier 2014

-E. Guigal Chateauneuf du Pape 2006

Het gezelschap was het vrijwel geheel eens over de uiteindelijke winnaars van de rode sessie. Met 89 van de 100 punten was de Chauteauneuf de grote winnaar, gevolgd door de knap scorende Valpollicella Ripasso (83 punten). Binnenkort zal ik de vier beste wijnen in een blog bespreken en linkjes plaatsen naar de internetwinkels waar deze juweeltjes te verkrijgen zijn.

Proefavond in Hilversum

Proevers nemen hun taak serieus

Terwijl ik dit verslagje zit te maken realiseer ik me nogmaals dat deze wijze van proeven een heel duidelijke ‘win-win’ heeft opgeleverd. Ik heb een objectieve en eerlijke terugkoppeling gekregen op de wijnen (1 wijn hebben we vanwege de lage score uit het assortiment gehaald) en een 10-tal mensen heeft een leuke en leerzame avond gehad. Bij dezen het besluit dat we voortaan op deze manier nieuwe wijnen gaan testen. Het komend voorjaar gaan we weer los. Meld u maar vast aan via Facebook of deel dit bericht en de verdere berichten die gaan volgen. Rest mij nog om Jacqueline, Joris, Deborah, Tobias, Eric, Monique, Inge, Clementine, Hans en Nancy hartelijk te danken voor deze onvergetelijke avond!

 

 

 

Onze koks kookten onder andere voor: