Trek me omhoog

Trek me omhoog

Het is maar goed dat we sommige gerechten niet letterlijk in het Nederlands vertalen. Ik zou minstens een paar gefronste wenkbrauwen aan tafel zien als ik zou vragen wie de ‘trek mij omhoog’ had besteld. Tiramisu (of in goed Italiaans tiramisù) is één van de meest bekende desserts met de letterlijke betekenis die ik u noemde. Een wat vrijere vertaling brengt ons meer in de richting van ‘maak me blij.’ En dat is wat dit dessert, traditioneel met mascarpone, lange vingers, koffie en ei, met velen doet.

Er is nogal wat verwarring over de ontstaansgeschiedenis van het dessert. Er is een theorie die schrijft dat het dessert tijdens de Eerste Wereldoorlog werd meegegeven aan de mannen die ten strijde trokken, om ze energie te geven. Een andere theorie laat ons geloven dat de vrouwen de tiramisu aan hun man voerden zodat deze aan het einde van de avond nog energie over zouden hebben…

De meesten van ons hebben vast wel eens geëxperimenteerd met het maken van een tiramisu. Er gaan heel veel verschillende recepten de ronde waarvan veel zich beroepen het ‘originele’ recept te zijn. Dat ga ik niet roepen. Want het is ook niet zo. Ik hou ervan te variëren met bestaande recepten. Voor een ieder die tiramisu wil, maar dan even net wat anders:

Ingrediënten

-4 brownies

-50 ml koffielikeur (of indien u deze niet heeft, koffie)

-40 (2 x 20)ml amandellikeur (Amaretto)

-60 gram eidooier

-180 gram mascarpone

-200 gram slagroom

-60 (2 x 30)gram melk

-50 gram water

-175 gram suiker

-3 blaadjes gelatine

-chocoladesaus en eventueel een stukje chocolade ter garnering

Ik kies in dit recept dus voor brownies in plaats van lange vingers en maak een mousse van de mascarpone. We gaan als volgt te werk:

1

De suiker, 30 gram melk en het water in een pannetje doen en aan de kook brengen. Van het vuur halen en terwijl u er de mixer in zet, de eidooier er in een dun straaltje bij doen. Blijven mixen totdat het mengsel mooi stevig en wit is geworden. Dit kan wel tot vijf minuten duren. U heeft nu een pâte à bombe gemaakt. Weeg 125 gram van deze pâte af.

 

2

Klop de slagroom lobbig en zet weg.

 

3

Vermeng de mascarpone met de andere 30 gram melk en zet dit apart.

 

4

Doe 20 ml amandellikeur samen met de gelatine in een pannetje en laat smelten (niet koken, dan verliest de gelatine aan bindingskracht). Schep er een flinke schep van de pâte à bombe bij en meng dit goed door elkaar.

 

5

Vermeng het gelatinemengsel met de overige pâte à bombe. Spatel dit vervolgens door het mengsel van de mascarpone en de melk en voeg tot slot de geklopte room toe. Spatel alles goed door tot een egale massa ontstaat. Doe dit in een spuitzak en leg het in de koelkast voor ongeveer een uur.

 

6

Vermaal de brownies tot kruim, voeg het mengsel van de likeuren toe en leg dit onder in een schaaltje. Spuit hierop de mascarponemousse, werk af met chocoladesaus en chocolade.

 

Buon Appetito!!!

 

 

Onze koks kookten onder andere voor: