Ondergewaardeerd superfood : cress

Ondergewaardeerd superfood : cress

Superfoods zijn helemaal in; gojibessen, chiazaad, hennepzaad, tarwegras en al die andere gezonde en voedzame producten. Ze zouden een hoog gehalte aan voedingsstoffen bevatten en vitamines, mineralen en antioxidanten. Of het echt zo is; geen idee. Wetenschappelijk is het in ieder geval onvoldoende aangetoond.

Nee, dan vraag ik hierbij graag aandacht voor het ondergewaardeerde ‘decoratiegroen’ dat ik regelmatig op de rand van het bord terug krijg: cress. Aantoonbaar vol voedingsstoffen. Wat? In dat kleine plantje? Ja. In dat piepkleine plantje. Superfood. Echt. Geloof me.

Atsina

Atsinacress

Cress zijn ontkiemde zaadjes van bijvoorbeeld groenten of kruiden. Ze bevatten veel vezels en voedingsstoffen; koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamine A en C en diverse mineralen als ijzer, calcium en magnesium. En let op: de kiem bevat vaak meer voedingsstoffen dan een volgroeide plant. En er is nog meer goed nieuws; de kiem heeft maar weinig calorieën! Reuze interessant voor alle superfood lovers.

De laatste jaren worden de kleine plantjes, in figuurlijke zin, snel volwassen. In restaurants worden de cress niet meer alleen als decoratie gebruikt. Door de ontwikkelingen van diverse smaken voegt de cress tegenwoordig ook echt iets toe aan een gerecht. Een subtiele toon van anijs, honing, basilicum. Gewoon met een cressje. Mosterdcress, basilicumcress, rucolacress, honingcress, limoencress, atsinacress, broccolicress, borage (komkommer), daikoncress (rettich): in restaurants inmiddels meer dan ingeburgerd.

Affila cress

Affila cress

Hoe zorg je ervoor dat je zelf al die voedingstoffen op een lekkere manier binnen krijgt? Voeg bijvoorbeeld wat cress toe aan je soep. Doe wat boragecress op een broodje zalm of in een zalmsalade. Mosterdcress over je boterham met kaas. Brocollicress over roerbakgroenten. Of een cress over gebakken aardappeltjes met spek. Allemaal heel eenvoudige manieren om iets van dit superfood binnen te krijgen en extra smaak aan je gerecht toe te voegen.

Cress kun je als particulier nog maar in weinig winkels of groentehandels kopen. Onbegrijpelijk. Een aantal zaadhandels (op internet) verkoopt zaadjes zodat je ze zelf kunt kweken. Ik vind dat er veel te weinig aandacht is voor dit superfood. Spijs & Wijnen zal daarom in de loop van dit jaar een bezoek brengen aan een cress specialist voor nog meer informatie en bruikbare tips. We zullen je dan nog uitgebreider informeren en een aantal recepten prijsgeven.

Voor nu……even genieten van mijn stuk Fries roggebrood met jonge kaas en mostercress!!!

Voor wie niet kan wachten en wil gaan zaaien:

www.willemsfruit.nl

 

Onze koks kookten onder andere voor: