Markthal Rotterdam

Markthal Rotterdam

De foodmarkt van Rotterdam en mijn agenda konden het een tijdlang niet goed vinden samen. De hal stond al een poos op mijn wensenlijstje maar kon geen vrienden worden met de dagen waar nog wat ruimte was. Ze leken elkaar een tijdje te ontwijken, die agenda van mij en de hal. Tot 23 september 2015. Een afspraak in Spijkenisse, vroeg in de ochtend. Daarna een stukje blanco tijd, tot mijn afspraak in Harderwijk die avond. Bingo!

De hal valt direct op als je onder de kubuswoningen door rijdt. Groot! In ieder geval hoger dan de markthallen in Barca, Italië en Zuid Frankrijk waar ik me al meerdere keren had zitten vergapen. Parkeren kan in een zeer ruime parkeergarage direct onder de markthal. Ideaal als je hier inkopen wilt doen. Zo kun je gemakkelijk tussendoor een keer de tassen in de auto zetten als de koopgeest net iets teveel heeft toegeslagen.

Markthal Rotterdam

Het imposante dak van de markthal

Met de roltrap word je naar boven gebracht en krijg je langzaam zicht op de imposante hal. En je kunt niet anders dan meteen naar het immense schilderij kijken dat het gehele boogdak van de hal bestrijkt. Niet vergeten de blik weer tijdig naar beneden te doen als het einde van de roltrap nadert. En dan sta je ineens te midden van diverse foodwinkeltjes. Om straks niets te missen kijk ik hoe ik de hal het best kan bewandelen. Al gauw ontdek ik een simpel patroon van rechte lijnen. Ik begin in de linkerhoek en zal mezelf zigzaggend door de hal gaan begeven. Plan de campagne klaar. Laten we beginnen.

Markthal Rotterdam

Kaaswinkel in de markthal te Rotterdam

Het Japanse afhaalrestaurant (nice: sushi!) is het eerst aan de beurt. Ik vervolg mijn weg langs een biologische bakkerij, een wijnhandel en een chocolatier. Het mooie van dit soort markten is dat de ambacht overal te vinden is. Mooie broden, schitterende patisserie en mensen in de winkels die met hun producten bezig zijn; volop geconcentreerd en zich niet bewust van de tientallen fotocamera’s die op hen gericht zijn.

Markthal Rotterdam

Mooie vleeswaren

De hal nodigt uit tot voelen, ruiken en proeven. Dat is ook waarvoor en foodmarkt bedoeld is. Eerlijke producten, waarvan sommige om direct je tanden in te zetten. Heerlijk. Voordat ik het weet heeft mijn neus de navigatie door de hal overgenomen en is er niets over van het vooraf zorgvuldig uitgekiende patroon. Ik leef me uit. Pincho’s, handgemaakte frites, bonbons, exotische groenten, broodjes, vis, dranken, kazen, olijven, stroopwafels, koffie, salades, noten, zuidvruchten, vlees. Te veel om op te noemen. Ik besluit overal maar een beetje van te kopen. Gewoon, omdat kiezen hier onmogelijk is.

Na een uurtje of twee heb ik alle winkels goed kunnen bekijken. Ik heb wel de tijd genomen, want als je hier overal aan voorbij loopt mis je niet alleen een heleboel, maar ben je ook in een kwartier klaar. Ik wil in ieder geval nog niet weg en besluit ergens te gaan lunchen. Mogelijkheden te over maar ik kies voor een broodlunch. Grappig dat enkele eetgelegenheden op hoogte zijn, waardoor je genietend van een broodje even naar de mensen kunt kijken die zich op de markt begeven. Het is lunchtijd dus naast het winkelend publiek en een handvol buitenlandse toeristen zie je ook veel zakenmensen. Schitterend als je hier in de buurt werkzaam bent. Ik zou mijn trommeltje met bammen ook thuis laten.

Markthal Rottedam

De markthal nodigt uit tot lunchen

Tijd om terug te gaan naar de parkeergarage en even na te denken wat ik er nu van vond. Ik heb eerlijke en mooie producten gezien en veel andere foodculturen. Enthousiaste mensen in hun winkel. Daar wordt ik blij van. En toch mis ik het karakter van een echte buitenlandse foodmarkt. Misschien is de hal wel wat te netjes. Geen schreeuwende marktlui en slagers met bebloede witte schorten. Geen lege kartonnetjes op de grond. En geen geur van vakantie. Maar misschien is het ook niet eerlijk om die vergelijking te trekken. Ik realiseer me vooral dat ik een leuke tijd heb gehad. Dat maakt de hal zeker een aanrader voor als je een keer in de buurt bent.

Meer info vind je op de super hippe site van de markthal:

http://markthalrotterdam.nl/

Markhal Rotterdam

Onze koks kookten onder andere voor: