De markt van Saint Tropez : dagvers flaneren

De markt van Saint Tropez : dagvers flaneren

 

Zon, zee, strand, grote luxe jachten, jetset, zien en gezien worden….the place to be aan de Côte d’Azur, dat is Saint Tropez. Beroemd is ook de dinsdag- en zaterdagochtendmarkt aan de Place de Lices. We gingen voor de dinsdagvariant, in de veronderstelling dat we de meeste toeristen dan zouden ontlopen.

Ons markt bezoek begint niet in Saint Tropez maar in Sainte Maxime. Een plaatsje aan de andere kant van de baai met een prima bootverbinding naar de beroemde hotspot. Zeker een aanrader omdat parkeren in Saint Tropez een lastige opgave is. Je koopt een ‘open’ bootkaartje, dat je overigens prima via internet vooraf kunt reserveren (en betalen), waarmee je op een te bepalen tijdstip heen en later weer terug kunt varen. Vol is vol en dat betekent op de volgende boot wachten, die 20 minuutjes later alweer verschijnt.

Markt Saint Tropez

Met de boten van ‘Bateaux Verts’ is het prima reizen naar en van Saint Tropez.

Aankomst (binnen 10 minuten) van ‘Bateaux Verts’ is in de oude haven van Saint Tropez, zigzaggend tussen de schepen van drie verdiepingen hoog. Als je de treeplank afloopt sta je direct tegenover de terrasjes van het beroemde plaatsje. Gezien ons Hollandse tijdstip van vertrek is er op de terrasjes nog niets te beleven, maar daar zijn we hier primair niet voor. Op naar de markt.

Het eerste dat opvalt is dat onze vroege boottocht er niet voor heeft gezorgd dat we de eersten zijn op deze dinsdag buiten het seizoen. Het is al gezellig druk. En het moet gezegd worden: het plaatje klopt. Uitbundig gepresenteerde verse producten, hardop pratende marktkooplui, smalle paadjes tussen de kramen door. Dat allemaal op een pleintje met strak achter elkaar geplante platanen. We schuifelen mee met de meute, langs T-shirts met ‘I love Saint Tropez’, veel te kleine onderbroekjes en traditionele zepen. Mijn aandacht gaat vooral uit naar vers. En dat is hier in overvloed. Ogenschijnlijk nonchalant neergelegd, maar wie er een beetje kijk op heeft ziet dat er aandacht is besteed aan het etaleren van de spullen.

Markt van Saint Tropez

Mooi gestald fruit op de markt van Saint Tropez

Alsof het zo moet zijn prikt de zon hier en daar tussen de kraampjes door en verlicht de heerlijk geurende groenten en fruit. Ik meen het. Pak hier een willekeurige tomaat, wat sla, een komkommer. Haal een olie uit één van de delicatessenwinkeltjes hier en je zit heerlijk te smullen. Je ziet aan de groenten en fruit dat de zon kans heeft gezien smaak toe te voegen. En voor een ‘food addict’ als ik, is dat smullen bij de gedachte alleen al.

Markt van Saint Tropez

Verse kruiden om zelf te scheppen

En toch valt je hier wat op. Het is niet de typische markt die je normaal in de Provence tegenkomt. Dat zit hem niet zozeer in de producten, maar meer in de bezoekers. Ongeveer de helft is toerist. De andere helft is lokaal. En in beide secties zit een deel dat niet over de markt loopt maar over de markt flaneert. Zoals hier geflaneerd wordt op vrijwel alle plaatsen waar dat kan. Verhuld achter grote merkzonnebrillen, de hakken zorgvuldig plaatsend tussen de stenen van het plein, loopt men hier mooi te zijn. Of rijk. Of allebei. Zien en gezien worden. Het is hier overal aanwezig. Niet storend, maar opvallend.

De markt van Saint Tropez

Levendige handel vind je op elke Provençaalse markt

Op de achtergrond hoor ik een discussie ontstaan over de prijs van een paar tomaten. Je koopt hier ongeveer vijf kilo tomaten voor de prijs van een kop koffie op het terras. En dat ligt niet aan de prijs van de tomaten. Maar zoals dat in Frankrijk hoort wordt er gehandeld, is men quasi teleurgesteld in elkaar, wordt er betaald en met een glimlach afscheid genomen.

De markt van Saint Tropez is een aanrader. Niet alleen om je te vergapen aan de prachtige producten. Maar ook om te kijken naar de bezoekers ervan. De markt leent zich als geen andere markt om een terrasje aan de rand op te zoeken en mensen te kijken, als de financiën dat kunnen trekken tenminste. Wij gingen voor een veel te dure koffie op een veel te duur terras. En daarna weer naar onze boot. Met plastic tasjes vol groenten, fruit en kruiden. Wat ik ervan ga maken weet ik nog niet. In ieder geval vers. En dus lekker.

Links

Voor de boot: http://www.bateauxverts.com

Onze koks kookten onder andere voor: