Hoogzomer? Limoen!

Hoogzomer? Limoen!

Tijdens deze warme dagen is de limoen onze “zure” vriend! Deze citrusvrucht is minder zuur dan een citroen en heeft een verfijndere smaak. Limoen zit vol vitamine C, vezels, koolhydraten, ijzer en een aardige hoeveelheid vitamine B11. Vitamine B11 is hetzelfde als foliumzuur. Interessant voor de zwangere dames onder ons (of voor de dames die graag zwanger willen worden). Limoen wordt ook wel gezien als een sterke geneeskrachtige citrusvrucht. Het bevat limonine. Dit is een antioxidant die diverse ziektes helpt voorkomen. We gebruiken de limoen (of citroen) vaak als we de griep hebben. Uitgeperst sap met heet water en een lepeltje honing; voor een vitamine C boost.

Allemaal fantastische informatie voor onze gezondheid. Maar met dit hete weer zijn we meer geïnteresseerd in verfrissing! Daarvoor is de limoen onze vriend bij uitstek. Voor drankjes, salades en diverse zomerse gerechten. Even uit de losse pols:

Voor een verfrissende limoen limonade (drie keer raden waar het woord limonade vandaan komt…), neem je een groot glas en doe je hierin twee takjes verse munt, twee partjes schoongeboende limoen en een ijsblokje. Vul het glas met gekoeld water, met of zonder koolzuur. Voor de limoenfan kun je er nog wat extra versgeperst limoensap aan toevoegen. Voor degenen die nog niet zo aan “zuur” gewend zijn, voeg je een drupje honing toe. Een heerlijke verfrissende dorstlesser!

IMG_2580

Limoen als dorstlesser

Heb je een barbecue of een zomers tuinfeest, ontvang je gasten dan met een glas prosecco met limoensorbetijs. Je kunt het ijs zelf maken (kwart limoensap, kwart suiker, helft water in een pannetje op laag vuur tot suiker is opgelost. Wat geraspte schil en eventueel wat tijm erbij en in de vriezer of ijsmachine) of je koopt het in de winkel. Citroensorbetijs is een goede vervanger als je geen limoensorbetijs kunt vinden. Vul een champagneglas tot halverwege het glas met gekoelde prosecco en schep er voorzichtig een bolletje limoensorbetijs in. Maak het af met een blaadje munt en een kek rietje; klaar!

limoen2

Limoen

Limoen is ook een prima ingrediënt voor een dressing voor een zomerse salade. Meng bijvoorbeeld limoensap met wat olijfolie en roer er een theelepel mosterd door. Voeg daar een klein beetje zout en versgemalen peper aan toe. Past goed bij een salade met gerookte kip en avocado. Ook in een salade met gerookte zalm doet limoen het goed. Bijvoorbeeld in een dressing van roomkaas, crème fraîche, yoghurt, wat geraspte mierikswortel en limoensap.

En voor bij de barbecue voeg je aan de yoghurt, een beetje limoensap, peper en wat verse munt toe. Doe er dan niet te veel limoensap bij (eventueel wat rasp van de schil voor extra smaak), dan blijft de yoghurt wat dikker en kun je hem als dip gebruiken voor lekker gekruide spiesjes.

Om nog even bij de barbecue te blijven; een mootje zalm in aluminiumfolie. Leg een mootje zalm (eventueel ingesmeerd met wat olijfolie) op een ruim stuk aluminiumfolie en strooi er wat zeezout en peper over. Snijd een aantal schijfjes limoen en verdeel deze over de zalm. Neem wat takjes verse dille en leg deze er als laatste bovenop. Vouw de folie dicht en leg deze op de barbecue. De zalm is goed wanneer hij nog wat roze is van binnen. De tijd is afhankelijk van de dikte van de moot en van de hoogte van het rooster op de barbecue , maar ga uit van een kwartier tot twintig minuten.

Allemaal niet heel ingewikkeld. Lekker makkelijk met deze hoge temperaturen. En gezond. Vergeet vooral niet te drinken. Geniet ervan; voor je het weet is het mooie weer voorbij en hebben we de limoen weer nodig voor ons vitamine C boost.

Onze koks kookten onder andere voor: