Vegetarische sushi

Vegetarische sushi

Vegetarische sushi

Eens een keer goed vegetarisch uitpakken? Maak eens een vega sushi! De sushi die ik hieronder beschrijf, maak ik vaak als alternatief voor een sushi met vis. Een sushi vol van smaken. Wel even wat werk, maar je krijgt er absoluut je vegetarische vrienden mee op de banken. Daar gaan we:

Sushirijst
Volgens aanwijzing op de verpakking koken. Let erop dat je tijdens het hele proces het deksel niet van de pan haalt en dat je ruim te tijd neemt om de rijst na het koken nog even te laten staan. Naar smaak zout, suiker en sushi azijn toevoegen, uitrollen op een vlakke ondergrond en als de rijst is afgekoeld, met een ronde uitsteker rondjes uitsteken (bevochtig de uitsteker telkens met water om de rijst makkelijk los te laten gaan van de uitsteker). Rijst afdekken en koel wegzetten.

Wortel
Winterwortel in plakken van ongeveer 2 tot 3 mm snijden en kort koken in water met zout. Af laten koelen en rond uitsteken.

Pompoenrondjes
Plakken van 3 mm snijden en rondjes uitsteken. In een steelpannetje een mengsel van water (100 ml), natuurazijn (75 ml) en 50 gram suiker maken. Sjalotje erbij en aan de kook brengen. Als het water kookt de pompoenrondjes toevoegen, hittebron uitzetten en de pompoen laten garen in het warme water. Als het water is afgekoeld, is de pompoen goed. Bewaar het zoetzuur nog even!

Pompoen crème
De overgebleven pompoen doe je in blokjes in een ovenschaal en doet er ruim olijfolie en een paar knepen honing overheen. Ongeveer halfuurtje (tot pompoen zacht is) in de oven op 160 graden. Af laten koelen, met staafmixer mengen en in de spuitzak.

Avocadocreme
Een rijpe avocado schillen, ontpitten en in een maatbeker doen. Beetje citroensap, beetje water en een kwart sjalotje toevoegen. Dit met de staafmixer tot een creme maken en in een spuitzak doen (maak het niet te lang van te voren want dan kleurt de creme donker)

Komkommerrondjes
Snijd schijfjes komkommer en haal deze kort door het zoetzuur wat je bewaard hebt van de pompoen. Dan in folie en koel weg leggen. Het zuur doet zijn werk in een kwartiertje.

Romanseco (of broccoli als je niet aan romanesco kunt komen)
Kleine roosjes maken, 5 minuten koken in gezouten water en onder de koude kraan afspoelen.

Limoenmayonaise
Drie eetlepels mayonaise en een halve limoen met elkaar vermengen. In een spuitzakje doen en koud wegezetten.

Wasabimayonaise
Kneep wasabi met twee eetlepels mayonaise vermengen, in spuitzakje en koud weg zetten.

Rode biet
Voorgekookte rode biet rond uitsteken. Wanneer je de biet vers wilt maken dan koken in water met zout, suiker en rode wijn azijn.

Radijs
Mengsel maken van 50% witte balsamico azijn en 50% gembersiroop. Radijs er kort onder dompelen en direct eruit halen. Niet langer dan 15 minuten voor het opdienen doen.

Komkommerstaafjes
Een komkommer met schil halveren over de lengte. Met appelboor torentjes eruit steken. Deze torentjes ook marineren in het mengsel van balsamico en gembersiroop.

Garneren
Garneer met wat cress en bloemetjes. Kun je daar niet aan komen dan kun je ook gewoon een sla mengsel gebruiken. Maak een dip van bijvoorbeeld sesamzaadjes. Zet een schaaltje met sojasaus neer. Maak het gerecht op zoals op de foto!

vegetarische sushi

Vegetarische sushi

Onze koks kookten onder andere voor: